En søndag i Korup

En søndag i Korup og omegn.

 

Søndag den 22. november 1868. En helt almindelig dag eller vil den blive husket for noget specielt?

 

Da flere beboere i området tre uger senere blev spurgt:

”Hvad lavede du søndag for tre uger siden?”, svarede alle uden problemer.

 

Skytten fra Langesø Rasmus Madsen kunne man ikke  spørge, han oplevede ikke hele denne søndagen.

Fakta:

Det sker i dag d. 22. november i Korup:

 

Skyttelavet holder skiveskydningskonkurrence hos Peder Jørgensen, Slukefter.

 

Der skydes formiddag og eftermiddag.

Medbring eget jagtgevær.

Kl. var omkring 9.30-10.00,  da skytten forlod skytteboligen i Katshegne (A) nord for Langesø Gods.

 

Han havde lige nydt sin morgenmad sammen med hustruen Stine (Johanne Kirstine Bang) og deres to børn, Ludvig på 5 år og Adamine på 9 mdr.

 

Nu ville han gå en lille jagttur på Bredbjerg mark, men kun en kort tur på et par timer. Derfor skulle Stine ikke fodre køerne, det ville han selv klare, når han kom tilbage.

De så skytten:

Det sidste Stine så til sin mand var, da han gik ud af gårdsledet iklædt sine uldne, grå bukser og jakke. På hovedet bar han en lodden kasket, og over skulderen havde han en hundepisk og sin jagttaske. Om livet havde han en læderrem, hvori haglpungen og krudthornet hang. Han bar sit dobbeltløbede jagtgevær i hånden, og ved sin side havde han en ny, ung jagthund.


Stine ventede og ventede, men Rasmus Madsen kom ikke tilbage.


Var der virkelig ingen, der havde hørt eller set ham?


Hvad lavede andre personer i området denne søndag formiddag?

Gårdejer Henrik Hansen på Uglebjerglund (B) var denne søndag formiddag sammen med sine døtre, Marie og Hansine på vej til gudstjeneste i Vigerslev kirke.

Under kørslen bemærkede pigerne, at det vist var skytten, der gik med sin hund ude på marken, men de så ham kun på lang afstand.

Den tidligere ejer af Nielstrupgård Hans Hansen (C) så den søndag omkring kl. 10 skytten Rasmus Madsen komme i retningen fra Komigjen Kro og gå mod Ulstrup Enghave. Senere så han en broget hund løbe på Bredbjerg bakke.


Den 17-årige Hans Nielsen så fra gården Nykøbingstedet (D) lidt efter kl. 10 skytten gå over Ulstrup Mose.

Husmand Johan Augustesen (E) fra Korup mark, var på arbejde i mosen sammen med sin søn August på 11 år. De så begge to mænd omkring kl. 11 gå ned over mosen fra nord, den ene bar et gevær, den anden havde jagttaske over skulderen og bar på en stok. Mændene fortsatte begge fra mosen ind i skoven, 10 min. senere hørte de skud, men så ikke mere til mændene. Senere strejfede en rød hund omkring ved mosen.

                                           De så ikke skytten:

 

Husmand og skovarbejder Jens Nielsen fra Korup også kaldet Jens Træbro (F), der var kendt for ikke altid at holde sig til sit eget jagtområde, gik denne søndag morgen kl. 7 på jagt med sin røde hund på markerne ved Sværupgård. Herefter var han hjemme for at få en bid mad, inden han gik på jagt omkring Trøstrup sø. Her talte han med Anders Nielsen fra Krudthuset. Jagten som sluttede kl. 11 gav intet udbytte, og han løsnede ikke et skud på turen.

Husmand Rasmus Nielsen fra Sølykkehuset i Trøstrup (G), var ude at høste rør denne søndag, da han så Jens Træbro gå ved søen. Han hørte ingen skud den formiddag.

Gårdmand Lars Hansen på Nielstrupgård (C) var i haven den pågældende søndag formiddag og hørte mellem kl. 10-12 et skud, der kom fra sydlig retning men så ikke, hvem der affyrede det.

Avlskarlen på Sværup Mølle Rasmus Christian Mogensen (H) opholdt sig ved Mølledammen ved 11 tiden denne søndag. Han polerede sit gevær, så det var klar til skydekonkurrence ved Slukefter senere på dagen. For at se om geværet virkede efter hensigten, affyrede han et enkelt skud mod et bræt i dammen.

Ungkarl og væver Lars Rasmussen (I) gik den pågældende søndag formiddag på jagt mellem kl. 9-12 ledsaget af sin sortbrogede jagthund. Jagten foregik i området ved Trøstrup sø. Han løsnede ikke et skud på turen.

 

Mon alle talte sandt?

Pegede pilen på nogen, som kunne sidde inde med kendskab til skyttens forsvinden?

Kort over Morud og Korup.


Klik på kortet for at se det i en bedre opløsning.


De små udsnit er hentet fra dette kort.

Historie i øjenhøjde

 

Vi fortæller historierne om samfundets udskud - dem der ellers ikke er nogen, der fortæller om. Alle har krav på at få deres historie fortalt, også dem på samfundets bund. Vi har forsøgt at vende hver en sten i de sager, vi har kigget på. Arkiverne bugner, så det er bare med at gå i gang, hvis du selv har kriminelle i din slægt.