Fæstekontoret

 

Fæstekontoret i København.

Christina Olsdatter fik ansættelse i 1883 på Østedgaard igennem et fæstekontor i København.

 

Fæstekontoret var beliggende Halmtorvet 77, København.

 

 

Indehaveren var skrædderen Lars Jensen, som var kommet til København fra Sydsjælland, og havde indrettet skrædderi i sin lejlighed på 2. sal.

Udover at tilbyde sine kunder syning af deres egne vævede stoffer, var han leveringsdygtig i heluldne klædninger. Som en sidegesjæft solgte han lodsedler fra Industrilotterierne.

Lars Jensen var en virksom mand, som havde gode kontakter i Sverige.

 

I 1879 udvider han sin virksomhed med et fæstekontor, og et par år senere flytter han ned i stueetagen.

 

Lars Jensen tilbød ikke alene at skaffe arbejde til de mange svenske mænd og kvinder, som søgte mod Danmark. De blev også tilbudt kost og logi, indtil deres ansættelsesforhold faldt på plads.

 

På den tid, da Christina ankommer til København, annoncerer Lars Jensen i landets aviser med, at der hver mandag ankommer en stor del svenske piger, drenge, karle og jordarbejdere til hans kontor. Han anbefalede landboer og andre, som søgte tyende til at henvende sig til kontoret.

De fleste har en formodning om, hvor Halmtorvet i København ligger, men siden 1883 er der ændret meget i København, bl.a. ligger Halmtorvet nu ca. 300 m syd for det oprindelige Halmtorv.

 

Det gamle Halmtorvet lå indtil omkring 1890 på strækningen Rådhuspladsen – Vesterbro Torv. Nu bærer gaden navnet Vesterbrogade.

 

Fæstekontoret på Halmtorvet 77, var opført på matriklen: Udenbys Vester kvartér nr. 74. Nu er den korrekte adr. Vesterbrogade 29.

 

Københavns Museum har et billede af bygningen, som den så ud frem til 1902. 

 

På billedet er der i stuen til venstre en tobaksforretning, det var her fæstekontoret lå.

 

Historien om ”Pusterøret” Vesterbrogade 29 kan ses på Københavnske billeder.

 

”Pusterøret” har sikkert været et underholdende og pulserende sted for de svenske tjenestefolk at opholde sig et par dage, inden de rejste til deres nye arbejdsplads.,

 

Det nuværende Halmtorv ligger på den gamle baneudgravning fra Københavns første banegård mod Roskilde.

 

Se beretningen om Banegården og Halmtorvet.

Historie i øjenhøjde

 

Vi fortæller historierne om samfundets udskud - dem der ellers ikke er nogen, der fortæller om. Alle har krav på at få deres historie fortalt, også dem på samfundets bund. Vi har forsøgt at vende hver en sten i de sager, vi har kigget på. Arkiverne bugner, så det er bare med at gå i gang, hvis du selv har kriminelle i din slægt.